Az írás az élőszóval szemben közvetett kommunikáció. Az írásos közlemény szerzője csak megtervezi a várható hatást, a címzett reakciója késve érkezik hozzá vagy nem is kerül rá sor. Az írás folyamán az önkifejezés és az önmegvalósítás bűvöletében alkotó szerző nem gondol arra, hogy a megfogalmazott, közzé tett, átvett és az értelmezett üzenet között igen nagy különbség lehet.

Számos előnye is van azonban az írásnak az elhangzó szóval szemben. Amint a régi latin szólás is megfogalmazza: " Verba volant scripta manent." Ez nem csökkenti a gentleman’ s agreement jelentőségét, de az írás azzal, hogy maradandóvá rögzíti a közlést, fokozott felelősséget is ró az írójára.

Az írás lehetőséget ad az átgondolt szövegalkotásra, javítgathatjuk, változtathatjuk mondatainkat. Módunk van megtalálni gondolataink közléséhez a legmegfelelőbb formát, műfajt, hangnemet, stílust és a gondolatfűzés leghatásosabb eszközeivel élhetünk.

Az írásos érintkezést megkönnyíti a hagyomány, vagyis hogy az idők során kialakultak bizonyos szokások, amelyek az írásbeli közlésfajták szerkezetét, stílusát, udvariassági fordulatait befolyásolják.